Expressions of Tourism and Local Economic Development in Progreso Restaurants

Authors

DOI:

https://doi.org/10.19136/hitos.a29n84.5751

Keywords:

Economic development, Restaurants, Tourism.

Abstract

OBJECTIVE: To know the economic impact generated by tourism in the State of Yucatan, mainly in the Port of Progreso, this is due to its great contribution to the Gross Domestic Product, therefore, it seeks to identify elements of local economic development to provide opportunities for improvement in restaurants in Progreso, Yucatan.

MATERIAL AND METHOD: It will be used the quantitative research, focused on a series of scientific precision techniques and cross-sectional research, that is, the study will only be carried out in a certain period to analyze and collect data that will be used in the documentation.

RESULTS: Histograms and Pearson correlations were obtained, in which we can highlight the following points: there is a relationship between tourism and the promotion of new strategies, there is also a relationship between culinary activities and business promotion.

CONCLUSION: It is considered to implement strategies focused on tourism and, above all, to promote the Port of Progreso, Yucatán, highlighting its culture, through local actors, especially in the business field.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Andrés Joel Ávila Aguilar, Instituto Tecnológico Superior Progreso

    Doctor en Desarrollo Regional, Maestro en Planificación de Empresas y Desarrollo Regional.

  • Ángel Adolfo Garcilazo Ortiz, Instituto Tecnológico Superior Progreso

    Maestro en Finanzas.

References

Alburquerque, F. (2004). El enfoque del desarrollo económico local. Desarrollo económico local y empleabilidad, 75-89. https://www.flacsoandes.edu.ec/sites/default/files/agora/files/ 1251776298.area_enfoque_del_0.pdf

Alburquerque Llorens, F. (2003). Curso sobre desarrollo local. Instituto de Economía y Geografía. Madrid, España.

Bandeira, P. (2009). Instituciones y desarrollo económico. Un marco conceptual. Revista de economía institucional, 11(20), 355-373. https://www.redalyc.org/pdf/419/41911877013.pdf

Brugue, Q. y Goma, R. (2002). Gobierno local de la nacionalización al localismo y de la gerencialización a la repolitización en Brugue y Goma (eds.), Gobiernos locales y políticas públicas. Barcelona: Ariel.

Collin Harguindeguy, L. (2014). Economía solidaria: Local y diversa. El Colegio de Tlaxcala, A.C. Tlaxcala, México. https://www.scielo.org.mx/pdf/interdi/v6n15/2448-5705-interdi-6-15-217.pdf

Gallicchio, E. (2010). El desarrollo local: ¿territorializar políticas o generar políticas territoriales? Reflexiones desde la práctica. Eutopía, (1), 11-23. https://revistas.flacsoandes.edu.ec/eutopia/article/view/933/1238

Instituto Nacional de Estadística y Geografía (INEGI) (2020). Directorio Estadístico Nacional de Unidades Económicas. https://www.inegi.org.mx/app/mapa/denue/default.aspx

Iracheta, A. (2011). Programa Integral de Desarrollo Metropolitano de Mérida. Mérida, Yucatán, Fundación Plan Estratégico de Mérida, A.C, Ciudad de México.

Maldonado, E. y Guerrero, H. R. (2016). Aportaciones teóricas para la construcción de una política social para el desarrollo local en Michoacán. Revista Economía y Sociedad, XX(35) 67-86. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=51049433004

Márquez, H. (2006). Controversias en el desarrollo económico local basado en las remesas de los migrantes. Revista Análisis Económico, 47(XXI), 307-330. https://www.redalyc.org/pdf/413/41304714.pdf

Mercado Vargas, H. & Palmerín Cerna, M. (Junio de 2012). El turismo y su impacto en la economía de México y del Estado de Michoacán. https://www.usfx.bo/nueva/vicerrectorado/citas/SOCIALES_8/Turismo/HM% 20Vargas.pdf

Fuentes, M. & Moliner, B. (2014). Antecedentes del éxito de la relación entre restaurantes y sus clientes. Innovar: Revista de Ciencias Administrativas y Sociales, 24(53), 99-112. https://www.researchgate.net/publication/280767290_Antecedentes_del_exito_ de_la_relacion_entre_restaurantes_y_sus_clientes

Mondragón, M. A. (2014). Uso de la correlación de spearman en un estudio de intervencion en fisioterapia. Movimiento Cientifico, 8(1), 98-104. https://www.researchgate.net/publication/332365912_USO_DE_LA_CORRELACION_DE_SPEARMAN_EN_UN_ESTUDIO_DE_INTERVENCION_EN_FISIOTERAPIA

Secretaría de Fomento Turístico (SEFOTUR). (12 de febrero de 2019). Programa de especial de turismo 2019-2024. http://www.sefotur.yucatan.gob.mx/secciones/dinamicas/20

Quintana, E. (22 de noviembre de 2019). El Financiero. https://www.elfinanciero.com.mx/opinion/enrique-quintana/2022/11/24/focos-amarillos-en-la-inversion-extranjera-directa/

Restrebo, B, L. & González, L., J. (2007). De Pearson a Spearman. Revista colombiana de Ciencias pecuarias, 20(2), 183-192. https://www.redalyc.org/pdf/2950/295023034010.pdf

Rojas, L. (2009). Guía de herramientas municipales para la promoción del desarrollo económico local. Fundación DEMUCA, San José. https://docplayer.es/14071677-Guia-de-herramientas-municipales-para-la-promocion-del-desarrollo-economico-local.html

Tzec Valle, G. (22 de noviembre de 2022). Diario del Yucatán. https://www.yucatan.com.mx/yucatan/2022/5/17/construyen-restaurante-en-malecon-de-progreso-320729.html

Vázquez, A. (2007). Desarrollo endógeno. Teorías y políticas de desarrollo territorial. Investigaciones Regionales, 11. https://www.redalyc.org/pdf/289/28901109.pdf

Vázquez Barquero, A. (2005): Las nuevas fuerzas del desarrollo. Antoni Bosch Editor.

Downloads

Published

2023-06-08

Issue

Section

Artículo Original

How to Cite

Ávila Aguilar, A. J., & Garcilazo Ortiz, Ángel A. (2023). Expressions of Tourism and Local Economic Development in Progreso Restaurants. HITOS DE CIENCIAS ECONÓMICO ADMINISTRATIVAS, 29(84), 254-271. https://doi.org/10.19136/hitos.a29n84.5751